oktober 14, 2024

Bratwurst møder nazi-fortid

bratwurstmuseum-holzhausen-100-resimage_v-variantSmall16x9_w-320
Flytningen af pølsemuseet til en lokation, hvor nazisterne udnyttede jødiske slavearbejdere, har fået sindene i kog.

Det jødiske samfund i Tyskland føler sig provokeret af, at et museum for den tyske klassiker – bratwurst – skal etableres, hvor nazisterne tidligere udnyttede slavearbejdere. Mest jødiske kvinder fra Polen og Ungarn, der var overflyttet fra Auswitz. Stedet var en satellit af koncentrationslejren Buchenwald i Thüringen.

I dagens Tyskland er der rige muligheder for at støde på nazitidens efterladenskaber. Omkring 800 steder landet over var engang en del af KZ-lejr-systemet, hvor slavearbejdere blev benyttet. Buchenwald alene havde 139 satellitter.

Reinhard Schram, der er leder af den jødiske menighed i Thüringen, erkender, at det ikke kan forhindres, at nogen af disse steder, bliver brugt til andre formål, men han foreslår, at ofrene bliver repræsenteret i hvordan disse lokaliteter skal udvikles i fremtiden.

“Nu er det et pølsemuseum. Næste gang kan vi risikere, at det bliver et Alternative für Deutschland-møde.  Vi kan ikke tillade, at det sker,” siger Reinhard Schram.

Mellem oktober 1944 og februar 1945 var 700 indsatte tvunget ind i våbenproduktionen i lejren, der gik under navnet Martha II. Da lejren lukkede, blev fangerne transporteret til Bergen-Belsen KZ-lejren.

“Truslen var de hele tiden. Hvis de ikke kunne arbejde, blev de sendt tilbage til Auswitz”, siger Rikola-Gunnar Lüttgenau, der er talsmand for Buchenwald Memorial Center.

Problemet med steder som dette har været et tema siden 1945. En afvejelse af, hvordan man bruger disse historiske gerningsstede, siger Rikola-Gunnar Lüttgenau.

Bratwustmuseet fandt først ud af stedets dystre historie, da man stolt have offentliggjort, at pølsemuseet skulle flytte fra sin nuværende placering i Mühlhausen, og bebrejder sælgeren, at museet ikke blev gjort opmærksom på stedets dystre historien inden købet.

Stedet var militærbase i DDR-tiden, og efter genforeningen blev stedet brugt som flygtningecenter.

Kilde: New York Times

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar