I Sturekrøniken (1452-1496 kan vi læse om en rejse, som den danske kong Hans foretog til Kalmar i sommeren 1495. Kongens formål var at få Sverige tilbage i Kalmarunionen, så han kunne blive konge af Sverige og dermed af hele Norden. Et af skibene, som sejlede mod Kalmar, var ”Gribshunden” eller ”Griffen”. Her var 150 mand om bord, og en af dem var kongen selv.
Flåden ankrede op ud for Rönneby i Blekinge. Alt virkede roligt, men pludselig udbrød der ild om bord kongens skib. Den danske adelsmand, Tyge Krabbe, var øjenvidne, og han fortæller i et brev ”vi kom i en havn uen for Røndeby og der kom ild i Hans nådes hovedskib som kaldes ”Gribshunden”, og blev der mange riddersmænd og fattige karle brændt ihjem og der blev den bugede doctor med og jeg kik og någen skade der”. Undersøglerser af vraget viser tydeligt, at skibet forliste under dramatiske omstændigheder, fordi den fulde udrustning var efterladt om bord.
Det 30 meter lange skib var af samme skibstype som Columbus’ berømte skib Santa Maria, og udstyret med kanoner. Det prægtige skib sank – dog uden kongen – og blev først fundet omkring 500 år senere.
Dele af skibet er bjærget og udstillet på Blekinge Museum, men de nye undersøgelser skal skaffe mere viden og skibet og tiden omkring år 1500.
Samtidig med de marine-arkæologiske undersøgelser omkring ”Gribshundens” forlis, vil arkæologer grave på land ved den nærliggende jernalderboplads i Yästre Vång. Det gør forskningsundersøgelsen til den største i Blekinge nogen sinde og en af de største i Sverige overhovedet. Omkring 50 forskere og lige så mange frivillige deltager i udgravningerne.
Kilde: Pressemeddelelse fra Lunds Universitet og Blekinge Museums hjemmeside