oktober 14, 2024

Magisk bælte mod død under fødsel

Figure 1. Detaljer fra forskellige fødselsbælter. På et af dem kan man se, at kvinden har rørt rigtig meget ved billedet af korset, så den grønne farve næsten er slidt af. Foto: Wellcome Collection.

For mere end 500 år siden var børnefødsler farlige og reelt livstruende, og som værn mod død og ulykke svøbte den gravide kvinde et bælte omkring livet. På bælter var skrevet bønner og religiøse symboler, som kvinden håbede kunne bringe hende – og hendes barn – sikkert gennem fødslen.

Forskere har for nylig undersøgt et bælte af fåreskinds pergament fra det 15. århundredes England, og fandt ud af, at det ikke blot var inden fødslen, kvinden bar bæltet. Hun havde det også på under selve fødslen, skriver Sciencemag.org.

I middelalderen var det skræmmende almindeligt for kvinder og/eller deres børn at dø under fødslen. Middelalder tekster fortæller om bælter, som blev udlånt af de religiøse autoriteter til gravide og fødende kvinder. De var af pergament eller papir og var en kombination af en magisk amulet og en bønnebog. Det undersøgte bælte havde en usædvanlig lang, tynd form, så man kunne slå det om kroppen.

Formålet var ikke mystisk. Ud over navne på apostle og helgener, der forbindes med børnefødsler, er der en inskription, der fortæller, at hvis en gravid kvinde binder dette bælte om maven, så skal hun føde sikker og uden fare.

Forskerne har taget en proteinprøve fra fødselsbæltet og har fundet spor af honning, mælk, korn og frugt – og en hel del mere menneskeligt protein, som er afsondringer fra fødselsvejen. Forskerne ser dette som et bevis på, at kvinden ikke bare har båret bæltet under graviditeten, men også under selve fødslen.

Blod og væsker fra fødslen – i dette tilfælde indeholder genstanden beviset for sin egen anvendelse, siger Kathryn Rude, historiker fra University of St. Andrews, som har vært med til undersøgelserne.

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.202055

Forskerne har forskellige teorier om, hvordan kvinderne har båret det magiske bælte.

Kilde: Royalsocietypublishing.org

Skriv en kommentar