En aftale mellem Sverige og Estland om ikke at krænke gravfreden ved vraget af passagerfærgen Estonia er blevet ophævet. Anledningen er nye oplysninger om skibets forlis, og resultatet af aftaleændringer er, at to skibe fra Sverige og Estland er sejlet ud for at forberede nye undersøgelser af vraget. Estonia sank i september 1994 under en rejse mellem Tallin og Stockholm.
Estonia kæntrede i hårdt vejr og sank på mindre end en time. 852 personer omkom, mens blot 137 personer overlevede i en af de værste maritime ulykker i fredstid i det 20. århundrede.
I sin tid blev det besluttet, at man ikke ville bjærge vraget med det argument, at man ’ville sikre gravfreden’. En aftale, der blev indgået mellem regeringerne i Sverige, Estland og Finland.
Det har indtil nu betydet, at skibsvraget ikke må hæves eller på nogen måde forstyrres.
Men love, som hidtil har forbudt at dykke på stedet, blev for nylig ændret for at tillade nye undersøgelser af vraget efter en tv-udsendelse havde sået tvivl om de officielle konklusioner af årsagerne til skibets forlis. Med de nye undersøgelser håber man at komme sandheden om Estonias skæbne nærmere.