oktober 14, 2024

Søger nye svar på S/S Hansa’s forlis

x1000w-Hansa Foto Sjöhistoriska museets arkiv_01

S/S Hansa vid kaj i Visby. Billedet er taget mellem 1899–1910. Foto: Sjöhistoriska museets arkiv.

GÅDE Mellem den 11. og 15. september går dykkere ned til vraget af passagerdamperen S/S Hansa, der i 1944 blev offer for en sovjetisk torpedo og sank med 84 personer om bor.

Det er to historikere fra Gotland, Jacaob Ringbom og Lars Kurthot, begge fra Gotland, der gennem 10 år har interesseret sig for Hansas skæbne, der står bag undersøgelsen sammen med foreningen Voice of The Ocean. Målet er at samle flere brikker til billedet af Hansas gådefulde skæbne, skriver Gotlands Museum i en pressemeddelelse.

Lars Kruthot fortæller, at han fik interessen for Hansa og skibets skæbne via et foredrag i anledning af 70-året for forliset. Han blev sammen med Lars Ringbom interesseret i sagen og de besluttede sig for at skrive en bog om Hansa-katastrofen.

I forbindelse med arbejdet på bogen indledte de to et samarbejde med foreningen Voce og the Ocean. Foreningen har gennem tre årtier påtaget sig at udforske og dokumentere verdenen under vand. I forbindelse med samarbejdet opstod ideen om en museumsudstilling om Hansa-katastrofen. Den kan man se på Gotlands Museum i sommeren 2024.

Udstillingen kommer til at bygge på Ringbom og Kruthofs forskning, dels på den nye bundundersøgelser, som går i gang ved vraget.

Der findes muligvis stadig svar på Hansa gåde, som vi kan finde ved denne undersøgelse. Vi har været i kontakt med pårørende som har vist stor interesse for at finde nogle af de sidste brikker til puslespillet. De pårørende har også fået mulighed for at give blomster, som deltagerne i undersøgelsen vil sprede ud på havet på onsdag den 13. september, fortæller Lars Kruthot til ifølge pressemeddelelsen.

At nærme sig Hansa med værdighed er uhyre vigtigt, pointerer foreningen Voice of the Ocean og repræsentanter fra Gotlands Museum. Instrumenterne, som anvendes ved undersøgelsen, kommer ikke i direkte kontakt med vraget eller vraggods i nærheden af vraget. Ligesom der ikke tages genstande fra forlisstedet. Der bliver heller ikke publiceret billeder af eventuelle ligdele fra forliset.

Vi nærmer os Hansa med den respekt, som en forlissted med forulykkede mennesker kræver. Undersøgelsen er bevidst om- og tager hensyn til de etiske aspekter, som altid når der er tale om vrag med menneskers jordiske rester, siger Martin Widman fra Voice og the Ocean.