Verdens største ostemejeri, den halvfede bacongris og eksporthavnen i Struer udgør hver især væsentlige bidrag til vestjysk kulturhistorie. Fra efteråret 2019 styrker Holstebro Museum fortællingen om vestjydernes forbindelse til naturen med nye udstillinger, der forener ude og inde.
Vestjydernes forbindelse til naturen
For 2.000 år siden byggede vestjyderne Ramme Dige, for at beskytte sig imod de vilde horder fra øst. For 200 år siden var det studene, der blev drevet gennem landskabet. Veje blev anlagt, hvor de kom. Og for godt 100 år siden var det træerne i Sir Lyngbjerge, der skulle plantes i fællesskab. Vestjysk kultur foregår under åben himmel.
”I en tid, hvor det almindelige er at bo i en by, så vil vi med de nye udstillinger skabe en stærk forbindelse mellem natur og kulturhistorie,” siger museumsdirektør Ingeborg Svennevig fra Holstebro Museum, som netop har modtaget syv millioner kroner fra Nordea-fonden til en række kulturhistoriske fortællinger om Vestjylland og vestjyderne.
”Vi gør det på den ene side for at give de opvoksende generationer af vestjyder et sprog for deres egen egn, men vi gør det også for at demonstrere det alment menneskelige i at være afhængige af de muligheder, naturmiljøet giver os.”
Museet har allieret sig med blandt andre Holstebro Kunstmuseum og Visit Holstebro om at arrangere ture i landskabet til kulturhistorie og kunst – på cykel, i kano, til bens og i bus. I det hele taget er målet med de nye ekstra midler at øge besøgstal og antallet af arrangementer målrettet mod egnens befolkning.
Kulturhistorie i bevægelse
Museet går desuden sammen med den spirende Geopark Vestjylland og med Visit Holstebro.
Fra den seneste istid til vor tids turister er der en opmærksomhed på de grundlæggende vilkår for menneskelivet. På museet sanser man stenalderfolkenes bevægelser i landskabet i takt med, at isen smeltede og landet steg. Man lærer om driftige forretningsfolk i Holstebro, som anlagde en havn i Struer for at kunne transportere smør – meget smør – til England.
Mennesker indretter sig på naturens betingelser. I bevægelsen fra udstilling til landskab vil museet invitere gæsterne til at medvirke i fortællingen.
For Vestjylland er stadig én slags verdenshistorie. Vestjylland rummer fortællinger, som er tæt forbundne med verdensmarkedet: Verdens største ostemejeri ligger i Holstebro. Hvorfor? Fordi her kommer mælken fra. Den lange halvfede bacongris til briterne blev fremavlet i Holstebro. Hvorfor? Fordi en driftig slagter og landmand tog til England og tog ved lære.
Direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen er enig i, at det er vigtigt at kende sine særtræk, om man bor i metropolen eller ej.
”Det gode liv er også at forstå sin nære historie og det lokale fællesskab, som man er rundet af. Derfor er vi glade for at bidrage til, at nordvestjyderne får en sammenhængende og moderne formidling af regionens særlige historie.”
I museets nye udstillinger får landskabet stemme. En evig stemme, som kan kommentere på menneskers – vestjydernes især – samliv med hinanden, med omverden og med de givne omstændigheder.
Fakta
- Museumsprojektet har et fuldt budget på 64 mio. kr. i alt. 42 mio. kr. til ombygning og 22 mio. kr. til udstillinger; heraf 14 mio. kr. til den faste udstilling ‘Det eventyrlige loft’. Nordea-fonden har bevilget 7 mio. kr. – som ansøgt.
- Første fase af ombygningen indvies den 18. august 2018.
- Udstillingerne åbner i efteråret 2019.
Kilde: Pressemeddelelse fra Nordea-fonden.