Historien om Lejre er løgn og latin! – Det var de moderne historikeres udmelding omkring år 1900. Men de seneste år har arkæologien vist, at der alligevel var noget om snakken i de gamle sagn. Historikeren Lasse Sonne stiller spørgsmål til sine forgængernes historieskrivning, når Lejre Museum inviterer til foredraget: ‘Historien om Lejre er løgn og latin!’
Problemet for historikerne omkring år 1900 var, at historien om kongeslægten i Lejre var bygget på sagn og myter. Med opblomstringen af kildekritikken og uden arkæologiske belæg for påstandene mistede kongeslægten i Lejre i sin plads i den tidligste Danmarkshistorie. Lejres konger blev derfor til sagnkonger, idet myterne og sagaerne afvistes og stempledes utroværdige.
En central figur i denne vending er den svenske historiker Curt Weibull (1886-1991), der derfor har fundet vej ind i den kronologiske fortælling om udviklingen i historien i Lejre Museums udstilling ”Sagnkongernes Lejre”. Weibull gik til angreb på Saxo i sin afhandling fra 1915, hvor han miskrediterede den store danske historieskriver – en forståelse, der trækker en direkte linje til i dag og altså har præget danske historikere i mere end 100 år.
Fund rejser nye spørgsmål
Arkæologiske udgravninger i Lejre har imidlertid i de seneste år fremskaffet fund, der beretter om et stærkt, rigt og storladent magtcentrum. Så skal vi nu revidere den kritiske læsning af myterne og sagaerne? Hvilke virkninger har den har haft, og hvad betyder den for vores forståelse af Lejres historie i dag?
– Det er alt sammen spørgsmål, som bliver rejst i foredraget ‘Historien om Lejre er løgn og latin!’. Lasse Christian Sonne, lektor ved Københavns Universitet med vikingetidens historie som primært forskningsområde, er aftenens foredragsholder og vil belyse den udvikling og det skel, som skete omkring år 1900, og som Weibull er repræsentant for.
Som opfølgning på foredraget inviterer museet søndag den 20. januar på en 45 minutters særomvisning i udstillingen ved Hans Jørgen Lych Larsen. Omvisningen er gratis, når entréen er betalt.
Foredraget er en del af succesrækken ”Lejres store emner”, der siden september 2018 har taget fat om de centrale emner og temaer i Lejres jernalder og vikingetid. Foredragene kan med fordel suppleres med et besøg museets udstilling “Sagnkongernes Lejre”, der åbner en time før foredraget og hvis entrépris er inkluderet i foredragsbilletten. Udstilling rummer en række vidtspændende overvejelser og undersøgelser omkring jernalderen, vikingetiden og Lejres historie, status og placering i dansk og international historie. De enkelte arkæologiske genstande kalder hver især på refleksion og eftertænksomhed.
Tid, pris og sted
16. januar, 19.:00 – 21:00. Museet har åbent kl. 18-21
75 kr. Billetter kan forudbestilles på lejremuseum@romu.dk. Billetter betales på aftenen.
Der er et begrænset antal billetter.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre