Mens Storbritannien er på vej ud af EU, er et af historiens helt store klenodier på vej den anden vej over kanalen. På baggrund af et løfte fra den franske præsident Emanuel Macron, får briterne lov til at udstille det knap 80 meter lange broderi på britisk grund en gang i 2022. Brexit eller ej.
Værket er en broderet beretning om normannernes invasion af England i 1066. Siden værket blev omtalt for første gang i 1500 tallet, har interessen samlet sig om, hvem der bestilte broderiet, og hvor det var tanken, det skulle hænge.
En god regel i forskning er, at den mest oplagte forklaring ofte er den rigtige. Derfor er forskerne nu nået frem til, at Bayeux-tapet er bestilt til at hænge i hovedskibet i katedralen i – Bayeux i Normandiet i Frankring. Denne forklaring kommer efter hundreder af års diskussion om broderiets oprindelse og om, hvem der har bestilt det og til hvad. Om det var bestilt og skabt i Frankring, eller om det var en Normannisk herremand i England, der stod bag fremstillingen.
Nu har den britiske historiker Christopher Norton fra Universitetet i York sat et foreløbigt punktum for debatten. Ved at sammenholde matematiske beregninger, analyser broderiets stof og de kendte arkitektoniske detaljer, mener professor Norton, at han har belæg for at sige, at det historiske broderi er fremstillet specielt til at hænge i hovedskibet i katedralen i Bayeux. Med i sine overvejelser har Christopher Norton også haft en teoretisk rekonstruktion af værket – herunder beregninger af de manglende sektioner og beregninger af, hvor meget tæppet er skrumpet gennem årene.
Kilde: sciencedaily.com