november 21, 2024

Stonehenge får et facelift

stonehenge-under-reparation
De store overliggere skal forankres i kalkmørtel, da den 60 år gamle betonmørtel ikke holder længere. Foto: British Heritage.

Huller og sprækker i stenene, som udgør den berømte Stonehenge-cirkel, gør det nødvendigt at reparere det forhistoriske anlæg.

For første gang i over 60 år  går restaurationsarbejdet i gang efter scanninger har vist sprækker i de store tværliggere. Synderen er de samlinger af betonmørtel,  der skal holde dem på toppen af de lodrette sten. Mørtelen er ved at erodere bort.

For at markere arbejdet, har English Heritage, der har ansvaret for Stonehenge, indbudt en mand til at udskifte den halvprenny, han lagde under en af stenene i 1958 i forbindelse med et restaureringsarbejde. . Dengang var han en dreng på otte år.

Stilladser er blevet sat op omkring stencirklen, så arbejderne kan komme til toppen af stenene og udskifte den møre betonmørtel med kalkmørtel.

Seniorkurator Heather Sebire siger, at Stonhenge er unik blandt stencirkler på grund af måden overliggerne er sat sammen med stensætningen på. Fire et halvt tusind år med vind og regn har skabt sprækker og huller i stenenes overflader, og med restaureringsarbejdet vil vi beskytte de træk, der gør Stonehenge så speciel.

Royal Mint har indvilget i at slå en speciel 2021 mønt, som bliver muret ind i mørtlen. Mønten bliver placeret af den 71-årige Richard Woodman-Baley, der i 1958 lagde mønten, som nu komer til syne igen ved restaureringsarbejdet.

Richard som otte-årig, da han lagde sin mønt under de store sten i Stonehenge. Foto: British Heritage

Direktør hos Royal Mints Collector Services, Rebecca Morgan, siger, at man er glad for at kunne invitere Richard til Royal Mint, så han kan slå sin egen mønt, der senere vil indtage sin plads i historien.

Kilde: BBC