For næsten 2000 år siden pressede en flok fynboer en lille kniv ned i bunden af et hul. Over den satte de en urne, og dækkede graven til. Men kniven var ikke blot en kniv, den var nemlig dekoreret med runer.
Runerne er fra ca. 150 e.Kr. og er dermed de ældste runer, vi kender fra Danmark.
Selve indskriften i kniven består af fem runer, der afsluttes med tre fordybninger. Teksten tolkes som navnet hirila, der på urnordisk betyder ”Lille Sværd”.
Om hirila er navnet på selve kniven, eller om det er navnet på knivens ejer, kan Museum Odenses arkæologer ikke med sikkerhed slå fast. Men der er ingen tvivl om, at det har været en skattet ejendel, der for næsten 2000 år siden havnede i graven ved Odense.
”Lille Sværd” er fundet i Tietgenbyen øst for Odense og blot 15 kilometer fra det sted, hvor der i 1865 blev fundet en kam fra samme periode med runeindskriften harja.
I særudstillingen ”Lille Sværd” kan du en kort periode komme tæt på Danmarks ældste runer. Desuden kan du i udstillingen se andre fund fra den lille gravplads øst for Odense, og du kan høre tre eksperter fortælle, hvad det fantastiske fund betyder for vores forståelse af jernalderen, af skriften og af Fyn.
Fra på fredag den 2. februar klokken 13:30 kan du selv se det lille knivsblad på Møntergården i Odens